Kulinaria w cukrzycy - Nowe przepisy

 

Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą: przekąska diabetyka

  sałatka z porem kukurydzą

Delikatna serowo-jogurtowa sałatka to miła odmiana w diecie diabetyka. Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą to przepis na smaczny i pełnowartościowy posiłek!

Dieta cukrzycowa to kluczowy element leczenia cukrzycy typu 2. Odpowiednio dobrany jadłospis potrafi sprawić, że codzienne życie diabetyka będzie smaczniejsze i przyjemniejsze. Zwłaszcza, gdy przygotowanie tego posiłku jest tak szybkie.

Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą: składniki:

  • Sałata 30 g 3 liście
  • Ser mozzarella 38 g 1 ½ plastra
  • Kukurydza konserwowa 30 g 2 łyżki
  • Por 46 g ⅓  sztuki
  • Jogurt naturalny 38 g 1 ½  łyżki
  • Sól 2 g 1 szczypta
  • Pieprz czarny 2 g 1 szczypta

Sposób przygotowania sałatki z mozzarellą, porem i kukurydzą:

  1. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  2. Mozzarellę pokrój w kostkę.
  3. Kukurydzę odcedź z zalewy i przepłucz wodą.
  4. Pokrój pora.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem i przyprawami.

Wartości odżywcze przekąski:

KCAL WW WBT
174 1,2 1,2

 

  =====================================================================

Omlet z papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
Pyszny omlet, doskonały na śniadanie, obiad lub kolację. 


Składniki:

Omlet z papryką i pieczarkami


  • 3 jajka
  • pełna łyżka szczypiorku, suszony lub świeży
  • ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej warzywnej
  • 3-4 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • ¼ czerwonej papryki
  • Olej słonecznikowy do smażenia ( 1-2 łyżki)

 


Sposób przygotowania:

Omlet z papryką i pieczarkami

Umyte i obrane pieczarki kroję w plasterki, zagotowuję, odcedzam i przekładam na patelnię z olejem, duszę chwilkę. Obraną cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do pieczarek, umytą paprykę kroję w drobną kosteczkę i także przekładam do pieczarek, mieszam i duszę , jak wyparuje sok powstały podczas smażenia podlewam gorącą wodą ( około 50 ml) duszę do całkowitego odparowania płynu. Jajka delikatnie ubijam ze szczypiorkiem i przyprawą warzywną, wlewam do warzyw i pieczarek . Smażę do chwili ścięcia się dolnej części omleta, następnie nakrywam pokrywką i tak dochodzi około 5 minut. Gotowy przekładam na talerz i dekoruję papryką, marynowaną pieczarką i szczypiorkiem. Super danie na śniadanie, obiad lub kolację. 

Omlet z papryką i pieczarkami
pieczarki kroję w plasterki, zagotowuję, odcedzam i przekładam na patelnię z olejem, duszę chwilkę. Obraną cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do pieczarek, umytą paprykę kroję w drobną kosteczkę i także przekładam do pieczarek, mieszam i duszę 
 

Omlet z papryką i pieczarkami
Jajka delikatnie ubijam ze szczypiorkiem i przyprawą warzywną, wlewam do warzyw i pieczarek.

 

 


Omlet z papryką i pieczarkami
Smażę do chwili ścięcia się dolnej części omleta, następnie nakrywam pokrywką i tak dochodzi około 5 minut.
Omlet z papryką i pieczarkami
Gotowy przekładam na talerz i dekoruję papryką i marynowaną pieczarką. Super danie na śniadanie, obiad lub kolację. 
 
 
SMACZNEGO 

=============================================================

 

Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         

Dobre nie tylko dla osób odchudzających się, ale również zmuszonych do specjalnej diety z racji problemów z żołądkiem czy wątrobą.

 

 




Składniki:

Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem

 



Sposób przygotowania:

Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem 

 

 

 

Podwójną pierś z kurczaka dzielimy na pół, a każdą z połówek piersi nacinamy w 
 poprzek prawie do samego końca, ale nie możemy rozciąć całkiem. Przez folię 
(aby nie uszkodzić mięsa) rozbijamy najbardziej cienko jak tylko można - mięso 
 doprawiamy solą i pieprzem. Na maśle przesmażamy przecisnięty czosnek i 
dodajemy grubo posiekane liście szpinaku - chwilę smażymy, doprawiamy i 
rozkładamy równomiernie na połowie naszych kieszonek. Składamy je na pół i bez 
żadnego tłuszczu zawijamy w foli aluminiowej. Pieczemy 20 minut w temp 180*  



Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem
na rozbitym mięsie układamy smazony szpinak 
 

Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem
kieszonki skladamy na pół i zawijamy w folie 
 

Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem
kieszonki zawijamy w folię aluminiowa .. 
 
SMACZNEGO 

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

 

Przykładowa karta dań w Alternative Bar :





++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)


I dzień

Śniadanie: chleb żytni razowy (70 g) (dwie kromki), cienko posmarowane masłem (10 g), z 

polędwicą sopocką (40 g), sałatą (20 g) i pomidorem (70 g), pomarańcza (130 g), zielona herbata

II śniadanie: jogurt (150 g) z płatkami owsianymi (50 g), orzechy laskowe (20 g), brzoskwinia 

(100 g)

Obiad: zupa koperkowa (350 g) dorsz pieczony w folii z ziołami (180 g), ryż brązowy (80 g), 

brokuł gotowany (250 g), oliwa z oliwek (10 g)

Podwieczorek: sok pomidorowy (300 g)

Kolacja: serek wiejski lekki (150 g) z ogórkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką




----------------------------------------------------------------------------------



Wiosna w powoli się nam rozkręca i sezon na grilla także
podaję przepis na łososia z grilla dla nas , diabetyków:

 Grillowany łosoś z cytryną

Porcje łososia myję, osuszam i  posypuję obficie pieprzem cytrynowym, suszonym koperkiem i przyprawą do ryb (np. Kotanyi). Następnie  polewam świeżym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Odstawiam na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.  Rozgrzewam elektrycznego grilla i grilluję łososia około 20 minut. Mój grill jest dwustronny, więc grilluję od razu całego, jeśli nie ma takiej możliwości, należy rybę smażyć po 10 minut  z obu stron.

Łososia podałam z młodymi ziemniakami i sosem a’la tzatziki
Pyszne delikatne mięso, zasmakuje każdemu=========================================

CIASTO Z BURACZKÓW BEZ MIKSERA



2 szt. buraków 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki gorącej wody 1 szklanka cukru brązowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju cukier waniliowy 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody
2 łyżeczki skórki pomarańczowej

Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wymieszać kakao z wodą. Dodać cukier i jajka i dokładnie rozmieszać. Na końcu dodać  starte buraczki. W drugiej misce połączyć mleko i olej. Dodać masę buraczaną i powoli dodawać mąkę z sodą mieszając. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Przełożyć ciasto do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 55-60 min w 180 stopniach. Można polać polewą czekoladową.

================================

 Placek marchewkowy - składniki:
Placek marchewkowy - sposób przygotowania: - Jaja, olej i cukier utrzeć, ubić trzepaczką lub zmiksować mikserem
- Do powstałego majonezu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i sodą
- Ukręcić
- Dodać zapach pomarańczowy
- Na końcu wsypać bakalie (najlepiej orzechy włoskie i sparzone rodzynki) i startą marchew (W wersji bez bakalii można dodać pokrojone w kostkę jabłka)
- Wymieszać
- Piec około 40 min. w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza
Smacznego!
 
===============================



Galareta z indyka dla cukrzyków
1 / 1 Zdjęcie:  ElaiWlodek

Galareta z indyka dla cukrzyków

Smaczne i proste danie na dobry początek przyjęcia - ja najbardziej lubię je przyrządzać z indyka, ale może być kurczak albo cielęcina









Składniki

ilość porcji: 6 

  • 500 g piersi z indyka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki żelatyny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki lub selera
  • 1 mała młoda cukinia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

  1. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować.
  2. Włoszczyznę oczyścić i dodać do garnka. Gotować przez 30-40 minut. Wywar przecedzić, mięso pokroić na nieduże kawałki.
  3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia.
  4. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Natkę posiekać. Cukinię pokroić na półplasterki.
  5. Spód podłużnego naczynia wysypać natką pietruszki i warstwami układać mięso i warzywa. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  6. Przed podaniem zanurzyć naczynie w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć galaretę na półmisek.

================================================================

Kotleciki z indyka w panierce z siemienia lnianego
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: jedna porcja ok. 200 g zawiera 236 kcalWymienniki węglowodanowe: 0,5
Czas: 20 minut
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:

Składniki dla 4 osób:
    kotlety z piersi indyka (4 szt., po 150 g każdy)
    zmielone siemię lniane (4 łyżki)
    starty parmezan (2 łyżki)
    jajko (1 szt.)
    olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Każdy kotlet lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce ubić na pianę jedno jajko, w drugiej miseczce połączyć siemię lniane z parmezanem. Obtoczyć każdy kotlet najpierw w jajku, potem w mieszance z siemienia. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu rozłożyć kotlety na papierowym ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki z indyka można także ułożyć na folii aluminiowej i piec w piekarniku z termoobiegiem w 180°C przez 20 minut.

Ocena dietetyka:

Mięso z indyczej piersi to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka na naszym stole. Ilość kalorii w chudych częściach indyka jak np. w piersi bez skóry jest niewielka – 84 kcal/100 g, podobnie jak u ryb morskich np. dorsza, mintaja. Dlatego, jeśli już przyjdzie nam ochota na smażone kotlety, lepiej wybrać mięso indyka lub kurczaka niż tłustą i kaloryczną wieprzowinę. Warto zwrócić uwagę na skład panierki. Siemię lniane to jeden z najmniej docenianych produktów spożywczych. Zawiera mnóstwo błonnika w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Tworzy rodzaj żelowej warstwy w przewodzie pokarmowym, która chroni przed agresywnymi składnikami soków trawiennych. Spożywanie siemienia lnianego jest szczególnie wskazane dla osób cierpiących na chorobę wrzodową i przewlekłe zaparcia. Błonnik zawarty w tych ziarnach wiąże nadmiar cholesterolu jeszcze w świetle jelita, zapobiegając jego wchłanianiu. Nasiona te zawierają też ogromne ilości wielo – i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Składniki te zapobiegają rozwojowi miażdżycy, obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Zastosowany w panierce parmezan pozwala zrezygnować z soli.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++=




Nasze koło diabetyków w Czechowicach-Dziedzicach zostało w pewien sposób wyróżnione poprzez zaproszenie p.prezes koła , Iwonę Reczek na jeden z takich obiadów Czwartkowych organizowany przez odd.PSD w Białymstoku wraz z warsztatami kulinarnymi dla diabetyków.


===========================================================================

Pieczony łosoś z szałwią


fried salmon
Cztery filety z łososia po 100g
łyżeczka octu z białego wina
dwie łyżki oleju rzepakowego
szałwia kilka listków
sól do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 min

LICZBA PORCJI:
2 osoby
Typ cukrzycy:
Rodzaj potrawy:
Stopień trudności: Normalne
Koszt: Umiarkowany


Danie wegetariańskie: Tak



_

Opis przygotowania

Filety z łososia umyj i osusz , następnie pokrop octem z białego wina i posól. Rybę odstawiamy do lodówki na 
godzinę. Półmisek żaroodporny smarujemy olejem i układamy na nim rybę , na każdej porcji kładziemy po kilka 
istków szałwii. W rozgrzanym piekarniku pieczemy rybę około 20-30 minut. Kalorie 230 jedna porcja.
_

___________________________________________________________________________________

Awokado powszechnie znane jako maślany owoc, pochodzi z tropikalnej Ameryki. Posiada wysoką zawartość tłuszczu, która nadaje mu charakterystyczną teksturę i czyni go doskonałym składnikiem sałatek i kanapek. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym produktów żywnościowych. Oto dlaczego:

Pozwala kontrolować cukrzycę
Awokado nie zawiera skrobi, a ilość zawartego w nim cukru jest niewielka. Poza tym owoce awokado są bogate w błonnik oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć stężenie triglicerydów oraz zwiększyć poziom cholesterolu HDL, co sprzyja lepszej kontroli poziomu cukru we krwi. Czynniki te sprawiają, że jest on idealnym owocem dla diabetyków.
Walczy z rakiem
Awokado wykazuje właściwości prewencyjne w stosunku do raka jamy ustnej, piersi i prostaty. Związki zawarte w awokado atakują tylko komórki nowotworowe, pozostawiając nietknięte, znajdujące się w pobliżu komórki zdrowe. Niektóre składniki odżywcze zawarte w awokado, zwłaszcza luteina i witamina E, zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych, a nawet biorą udział w naprawie uszkodzonych komórek.

Usprawnia trawienie
Awokado działa kojąco na nadwrażliwą powierzchnię żołądka i dwunastnicy. Bogactwo składników odżywczych i enzymów obecnych w awokado to skuteczny środek w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jako bogate źródło błonnika, zmniejsza ryzyko zaparć oraz zespołu jelita drażliwego – IBS.

Poprawia wzrok
Awokado jest doskonałym źródłem antyoksydantów takich jak: witamina A, luteina, zeaksantyna, witamina E. Takie zestawienie przeciwutleniaczy zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników i sprzyja poprawie wzroku. Pomaga również w prewencji chorób oczu takich jak astygmatyzm, jaskra i zaćma.
Zdrowe serce
Awokado, zaraz po oliwkach, jest drugim najbogatszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA). Obecne w nim kwasy tłuszczowe oleinowe zmniejszają poziom cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając udział frakcji HDL w naszym organizmie. Duża ilość potasu i kwasu foliowego oraz niska zawartość sodu w owocach awokado pomaga w regulacji ciśnienia krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem mózgu.

Naturalny kosmetyk
Owoc awokado wykorzystywany jest także jako naturalny kosmetyk. Głównymi zaletami awokado wykorzystywanymi w produkcji kosmetyków są właściwości zmiękczające, kojące i szybkie wchłanianie przez skórę. Ten naturalny filtr przeciwsłoneczny używany jest jako środek nawilżający skórę, krem ​​oczyszczający i odżywka do włosów. Olej z nasion awokado zmniejsza wypadanie włosów poprzez wzmocnienie cebulek włosowych. Zawarte w awokado substancje chemiczne, stymulują syntezę kolagenu i
pomagają również w leczeniu łuszczycy.
Uwaga!
Osobom wykazującym alergie na lateks zaleca się unikanie spożywania awokado. Badania naukowe potwierdzają, że uczuleni na tę substancję mogą reagować alergicznie po spożyciu niektórych owoców tj. bananów, kiwi, awokado i melonów.

Osoby zażywające leki rozrzedzające krew, również powinny unikać spożywania awokado z uwagi na występującą w nim dużą zawartość potasu zwiększającego krzepliwość krwi.
Zastosowanie w kuchni

Warto pamiętać, że awokado należy jeść surowe. Jego dojrzałość najlepiej sprawdzić dotykiem – owoc powinien być miękki. W sklepach ciężko jest znaleźć dojrzałe awokado, jednakże po kilku dniach przechowywania w papierowej torbie, w temperaturze pokojowej nabiera odpowiedniej dojrzałości. Awokado przecina się nożem, następnie oddziela od siebie połówki, a pestkę wyjmuje łyżeczką. Ze względu na jego kremową konsystencję i subtelny, ale wyraźny zapach, miąższ awokado bardzo dobrze
komponuje się z chlebem jako zamiennik masła. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek. W postaci puree używany jest jako zagęszczacz niektórych zup. Jest także popularnym składnikiem dipów i farszów. W Indiach stosowany jest głównie do przygotowania deserów takich jak koktajle mleczne, słodycze i lody.

TATAR Z AWOKADO

1 awokado
1 cebula
3 ogórki kiszone
1 żółtko
sok z cytryny
sól
pieprz
maga
Awokado obrać ze skórki, pognieść widelcem, dodać pokrojoną drobno cebulę, pokrojone w kostkę ogórki. Dodać żółtko, sok z cytryny, sól, pieprz, maga do smaku. Na końcu włożyć pestkę z awokado, żeby potrawa nie zmieniła koloru.
Polecam pyszności!
Miłego dnia
Poniżej podaję adres ciekawej strony "Szkoła cukrzycy"


============================================================================

Oto kilka przykładów produktów z niską, średnią i wysoką wartością IG:
Niski IG
Średni IG
Wysoki IG
warzywa (zielone, papryka, surowa marchewka, pomidory,
rośliny strączkowe)


owoce (wiśnie, czereśnie, jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, gruszki, grapefruity, winogrona)

fruktoza , laktoza
syrop z agawy


chleb pełnoziarnisty,
makaron al dente,
mleko,
jogurt naturalny,
czekolada gorzka,
kukurydza,
ziemniaki gotowane


mango, banan,    
melon
ananas

sacharoza



chleb razowy,
brązowy ryż,
płatki owsiane,
kasze,

dynia, ziemniaki gotowane i puree, marchewka gotowana,
frytki, chipsy


arbuz,
suszone daktyle



miód, maltoza



chleb zwykły i z dodatkiem słodu,
biały ryż,
płatki kukurydziane,
napoje słodzone i gazowane,
syropy,
pączek.



Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są produkty o niskim indeksie glikemicznym, które codziennie powinny “gościć “ na naszym talerzu, natomiast produkty o wysokim IG należy rzadko wprowadzać do menu.
Co się dzieję w naszym organizmie po spożyciu produktów o niskim i wysokim  indeksie glikemicznym i dlaczego niższy jest lepszy?
Produkty o niskim IG
Produkty o wysokim IG
powodują wolny wzrost i niski poziom glukozy we krwi oraz równie wolny jego spadek
powodują gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi, jak i szybki jego spadek, często poniżej wartości wyjściowej - hipoglikemia (niedocukrzenia)
zapewniają stabilny poziom cukru we krwi
sprzyjają dużym wahaniom poziomu cukru we krwi
stymulują małe wydzielanie insuliny
stymulują duże wydzielanie insuliny
dają nam uczucie sytości na długo (czyli mniej jemy)
szybko wywołują głód
powodują spalanie tłuszczu -
sprzyjają odchudzaniu
przyczyniają się do gromadzenia  tłuszczu - sprzyjają tyciu
poprawiają nasze samopoczucie i koncentrację, wprawiają w dobry nastrój
powodują zmęczenie, ospałość, poirytowanie i spadek koncentracji
obniżają “zły” cholesterol i trójglicerydy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL)
powodują wzrost “złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów
chronią przed cukrzycą typu 2
mogą doprowadzić do insulinooporności -
organizm nie reaguję na insulinę

Znajomość wskaźnika  IG produktów spożywczych może być pomocna dla osób chorych na cukrzycę, sportowców, osób dbających o sylwetkę, w profilaktyce chorób serca i układu krążenia  - dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się długo dobrym zdrowiem.
Na wartość indeksu glikemicznego ma wpływ kilka czynników:
  • skład produktu (ilość i rodzaj węglowodanów)
  • stopień oczyszczenia produktu
  • obróbka kulinarna
  • obecność innych składników w posiłku.
    Przygotowując posiłek możemy obniżyć lub podwyższyć jego wartość glikemiczną.
    Co obniża, a co podwyższa IG:
    ↓ Obniża IG↑ Podwyższa IG
    - zawartość fruktozy, laktozy

    - produkt  nieoczyszczony = bogaty w błonnik
    np. brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste
    - zawartość glukozy, sacharozy, skrobi o wysokiej zawartości amylopektyn
    - produkt oczyszczony = ubogi w błonnik
    np. biały ryż, zwykły chleb
    - na surowo
    np. marchewka surowa ma niższe IG niż ugotowana
    - na półtwardo

    - rozgotowanie
    - smażenie
    np.frytki mają wyższe IG niż ugotowane  ziemniaki
    - pieczenie
    - zmiażdżenie, zmiksowanie
    np. purre ma wyższe IG niż ziemniaki z wody
    - wyciskanie
    np. sok jabłkowy ma wyższe IG niż całe jabłko

    - dodatek białka
    np. kromka chleba z serem lub wędliną
    - dodatek tłuszczu - najlepiej roślinnego
    np. dodatek oliwy do startej marchewki
    - dodatek kwasu organicznego
    np. ocet balsamiczny albo świeżo wyciśnięty sok  z cytryny do potraw





    Polecamy

    1 komentarz:

    1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

      OdpowiedzUsuń