Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą: przekąska diabetyka
Delikatna serowo-jogurtowa sałatka to miła odmiana w diecie diabetyka. Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą to przepis na smaczny i pełnowartościowy posiłek!
Dieta cukrzycowa to kluczowy element leczenia cukrzycy typu 2. Odpowiednio dobrany jadłospis potrafi sprawić, że codzienne życie diabetyka będzie smaczniejsze i przyjemniejsze. Zwłaszcza, gdy przygotowanie tego posiłku jest tak szybkie.
Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą: składniki:
- Sałata 30 g 3 liście
- Ser mozzarella 38 g 1 ½ plastra
- Kukurydza konserwowa 30 g 2 łyżki
- Por 46 g ⅓ sztuki
- Jogurt naturalny 38 g 1 ½ łyżki
- Sól 2 g 1 szczypta
- Pieprz czarny 2 g 1 szczypta
Sposób przygotowania sałatki z mozzarellą, porem i kukurydzą:
- Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Mozzarellę pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i przepłucz wodą.
- Pokrój pora.
- Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem i przyprawami.
Wartości odżywcze przekąski:
KCAL | WW | WBT |
174 | 1,2 | 1,2 |
=====================================================================
Omlet z papryką i pieczarkami
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
Składniki:
Omlet z papryką i pieczarkami- 3 jajka
- pełna łyżka szczypiorku, suszony lub świeży
- ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej warzywnej
- 3-4 pieczarki
- 1 mała cebula
- ¼ czerwonej papryki
- Olej słonecznikowy do smażenia ( 1-2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Omlet z papryką i pieczarkami=============================================================
Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem
- TRUDNOŚĆ: łatwe
- CZAS:
Składniki:
Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiemSposób przygotowania:
Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Przykładowa karta dań w Alternative Bar :
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)
----------------------------------------------------------------------------------
Wiosna w powoli się nam rozkręca i sezon na grilla także
podaję przepis na łososia z grilla dla nas , diabetyków:
Grillowany łosoś z cytryną
CIASTO Z BURACZKÓW BEZ MIKSERA
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
================================
Placek marchewkowy - składniki:
- - 4 jaja
- - 200 ml oleju roślinnego
- - 1.5 szklanki cukru
- - 2.5 szklanki mąki
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- - 1 łyżeczka sody spożywczej
- - bakalie (najlepiej orzechy włoskie z rodzynkami - w taniej wersji placka można z bakalii zrezygnować)
- - 4 szklanki marchwi startej na grubo na tarce o dużych oczkach
- - zapach (olejek) pomarańczowy (może być ewentualnie cytrynowy)
- Do powstałego majonezu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i sodą
- Ukręcić
- Dodać zapach pomarańczowy
- Na końcu wsypać bakalie (najlepiej orzechy włoskie i sparzone rodzynki) i startą marchew (W wersji bez bakalii można dodać pokrojone w kostkę jabłka)
- Wymieszać
- Piec około 40 min. w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza
Smacznego!
===============================
Galareta z indyka dla cukrzyków
-
-
1
polubienie -
3godz.
Składniki
ilość porcji: 6
- 500 g piersi z indyka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki żelatyny
- sól i pieprz do smaku
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek natki pietruszki lub selera
- 1 mała młoda cukinia
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 40min. › +2godz. tężenie › Gotowe w: 3godz.
- Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować.
- Włoszczyznę oczyścić i dodać do garnka. Gotować przez 30-40 minut. Wywar przecedzić, mięso pokroić na nieduże kawałki.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia.
- Paprykę pokroić w dużą kostkę. Natkę posiekać. Cukinię pokroić na półplasterki.
- Spód podłużnego naczynia wysypać natką pietruszki i warstwami układać mięso i warzywa. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Przed podaniem zanurzyć naczynie w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć galaretę na półmisek.
================================================================
Kotleciki z indyka w panierce z siemienia lnianego
Kaloryczność: jedna porcja ok. 200 g zawiera 236 kcal | Wymienniki węglowodanowe: 0,5 |
Czas: 20 minut |
Pieczony łosoś z szałwią
łyżeczka octu z białego wina
dwie łyżki oleju rzepakowego
szałwia kilka listków
sól do smaku
Opis przygotowania
Niski IG
|
Średni IG
|
Wysoki IG
|
warzywa (zielone, papryka, surowa marchewka, pomidory,
rośliny strączkowe)
owoce (wiśnie, czereśnie, jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, gruszki, grapefruity, winogrona)
fruktoza , laktoza
syrop z agawy
chleb pełnoziarnisty,
makaron al dente,
mleko,
jogurt naturalny,
czekolada gorzka,
|
kukurydza,
ziemniaki gotowane
mango, banan,
melon ananas
sacharoza
chleb razowy,
brązowy ryż,
płatki owsiane,
kasze,
|
dynia, ziemniaki gotowane i puree, marchewka gotowana,
frytki, chipsy
arbuz,
suszone daktyle
miód, maltoza
chleb zwykły i z dodatkiem słodu,
biały ryż,
płatki kukurydziane,
napoje słodzone i gazowane,
syropy,
pączek.
|
Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są produkty o niskim indeksie glikemicznym, które codziennie powinny “gościć “ na naszym talerzu, natomiast produkty o wysokim IG należy rzadko wprowadzać do menu.
Produkty o niskim IG
|
Produkty o wysokim IG
|
powodują wolny wzrost i niski poziom glukozy we krwi oraz równie wolny jego spadek
|
powodują gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi, jak i szybki jego spadek, często poniżej wartości wyjściowej - hipoglikemia (niedocukrzenia)
|
zapewniają stabilny poziom cukru we krwi
|
sprzyjają dużym wahaniom poziomu cukru we krwi
|
stymulują małe wydzielanie insuliny
|
stymulują duże wydzielanie insuliny
|
dają nam uczucie sytości na długo (czyli mniej jemy)
|
szybko wywołują głód
|
powodują spalanie tłuszczu -
sprzyjają odchudzaniu
|
przyczyniają się do gromadzenia tłuszczu - sprzyjają tyciu
|
poprawiają nasze samopoczucie i koncentrację, wprawiają w dobry nastrój
|
powodują zmęczenie, ospałość, poirytowanie i spadek koncentracji
|
obniżają “zły” cholesterol i trójglicerydy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL)
|
powodują wzrost “złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów
|
chronią przed cukrzycą typu 2
|
mogą doprowadzić do insulinooporności -
organizm nie reaguję na insulinę
|
Przygotowując posiłek możemy obniżyć lub podwyższyć jego wartość glikemiczną.
↓ Obniża IG | ↑ Podwyższa IG |
- zawartość fruktozy, laktozy
- produkt nieoczyszczony = bogaty w błonnik
np. brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste
|
- zawartość glukozy, sacharozy, skrobi o wysokiej zawartości amylopektyn
- produkt oczyszczony = ubogi w błonnik
np. biały ryż, zwykły chleb
|
- na surowo
np. marchewka surowa ma niższe IG niż ugotowana
- na półtwardo
|
- rozgotowanie
- smażenie
np.frytki mają wyższe IG niż ugotowane ziemniaki
- pieczenie
- zmiażdżenie, zmiksowanie
np. purre ma wyższe IG niż ziemniaki z wody
- wyciskanie
np. sok jabłkowy ma wyższe IG niż całe jabłko |
- dodatek białka
np. kromka chleba z serem lub wędliną
- dodatek tłuszczu - najlepiej roślinnego
np. dodatek oliwy do startej marchewki
- dodatek kwasu organicznego
np. ocet balsamiczny albo świeżo wyciśnięty sok z cytryny do potraw |
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń